torsdag 1 december 2011

Mobbning, skolgjympe-lobbyn och inte skymten av ett kausalt samband

Jag har tidigare under mitt liv bedrivit lite av ett personligt korståg mot skolgymp.. förlåt Idrott och Hälso-ämnet som det heter nu för tiden. Varje gång det kommer en ny omgång larmrubriker om barnfetma så skriks det på mer idrottstimmar. Jag har inga siffror på det, men fatta att TJOCKA OCH KLUMPIGA UNGAR HATAR SKOLGYMPA och de kommer inte att hata det mindre bara för att de tvingas göra det mer, bara komma på fler kreativa sätt att slippa. Nu är det dags igen:

Nu ska mer skolgympa inte bara hindra (fler) barn från att bli tjocka(re), nu påstås även i en studie att jympa kan förhindra mobbning. Man resonerar som följer: en större andel av de som uppfattade sig som klumpiga i barndomen upplevde sig mobbade, jämfört med de som inte uppfattade sig som klumpiga. Alltså orsakade klumpigheten mobbningen och alltså kan mobbningen stoppas om barnen blir mindre klumpiga. Alltså kan mobbning stoppas med hjälp av extra gympa för de klumpiga barnen.

Men stopp ett tag nu! För utom det rätt ofräscha i att lägga orsaken till mobbningen hos offret så innehåller resonemanget ovan total brist på kausala samband. Kan vi verkligen säga att mobbingen uppstår för att barnet har dålig motorik? Kan det inte lika gärna, kanske till och med troligen, förhålla sig så att ett barn som blir mobbat upplever sig som klumpig?

Därför blir också DN-artikelns slutsats, att skolan ska ge de här barnen extra jympalektioner "så att de kan träna sin motorik på ett värdigt sätt" så att de får bättre självförtroende rätt så konstig. Jag tror inte att något klumpigt barn får det minsta bättre självförtroende av att även vuxenvärlden pekar ut denne som just klumpig. Vad sägs om att ta skolgymp... nä Idrotts- och hälsoämnet var det ja, in i 2000-talet och utforma lektionerna på ett sådant sätt att alla kan delta under värdiga former? Och att vi enas om att mobbning inte är okej, inte ens på tjockisar.

5 kommentarer:

Amanda sa...

Men att mobba tjockisar är ju bara för deras eget bästa! Så att de blir motiverade att inte vara så äckligt ohälsosamma.

Maths sa...

Amandas hjärna tycks tyvärr ha runnit ut ur f-hålen hon har på ryggen. Mobbing är aldrig ok. Hur man ser ut har inte alltid med hur man beter sig att göra.

Amanda sa...

Ok. Ingen mer sarkasm på internet för mig...

Martin sa...

Motorisk träning är ganska olik annan gympa. På rak arm är kullerbyttor det enda som förekommer inom både och, tror jag.

Artikeln är ju så sjukt klumpigt formulerad att barnen lär vara konstskridskoåkare i jämförelse. Det handlar om folk som (däribland jag själv) bara kommer fortsätta lassa på sig skit om de inte får bättre motorik. Det finns till exempel kopplingar mellan det och neuropsyk. sjukdomar. Så det är bra att ta tag i det i tid. Men självklart ska det inte gå till att skuldbelägga offer. Det finns folk som behöver detta även inom "mobbargruppen" (även om det av erfarenhet kunde vara så att man var både och), lågpresterande och tidigt skoltrötta, högpresterande, och utanför alla nämnda.

Peace.

Anonym sa...

Du skrev det jag tänkte, så jag länkade till dig från min blogg. Hoppas att det är okej.