tisdag 4 december 2012

Den om när jag blev mansplainad

[Här beskrev jag sammanhanget som jag befann mig i, tillsammans med Professor Mansplainer. Detta är nu raderat. Relavant backstory är att vi har att göra med man, 60+, annan fakultet än min].

Professor: Så, vad doktorerar du i?
S: [mitt ämne]
P: Aha, och vad är ditt intresseområde?
S:[mitt forskningsområde, som de flesta utanför ämnet inte har en aning om vad det är]
P: Bara det? Men det är ju ett jättestort område.
S: Ja, mer specifikt håller jag just nu på på med [titeln på min senaste paper].
P: Jaha. Du, det var en understreckare i Svenskan om en som hade en mycket intressant  metod för att väga ihop olika opinionsundersökningar och kunde förutsäga valresultatet i USA nästan exakt!
S: Nate Silver? Har inte läst just den, men....
P: Du borde läsa den! Det är så här med prognoser, t ex med vädret, att en väderprognos måste vara bättre än att säga att det blir samma väder som igår och den måste också vara bättre än att säga att vädret blir samma genomsnittet för den dagen de senaste åren.
S: Mm, men....
P: [Förklarar att det är viktigt anpassa sina prognoser till vad användaren vill ha].
S: Mm, fast jag tycker...
[Gruppledaren]: Dags att återuppta [verksamheten]!
P: Men du, jätteintressant med statistik!

Jag var så irriterad under resten av repetitionen, men kunde inte riktigt sätta fingret på vad det var. Jag har väldigt låga förväntningar på vad andra ska känna till om mitt ämne/forskningsområde och tycker oftast det är skönt när folk nöjer sig med min artiga trettiosekunders-förklaing. Sedan kom jag på det: En man, betydligt äldre än mig men betydligt mindre kunnig inom mitt ämne, förklarade väldigt noga för mig att mitt forskningsområde är för stort, vad som egentligen är en bra prognos, och hur man egentligen använder statistik (och det sista har han fel om). Jag blev helt enkelt mansplainad. Och vad skönt det var att komma på att det var därför jag var irriterad, och att det var av någon som kan så lite om mitt ämne att han tror att forskare i statistik sysslar med opinionsundersökningar. (Ja, några gör väl det, men de flesta sysslar med helt andra saker). Och det hela avslutat med ett "kul att du håller på". Tack för uppmuntran!

Här kan man läsa andra anekdoter om mansplaining, vissa roliga, vissa gnälliga, och vissa exempel på vilken nattsvart idioti det finns där ute (så läs inte för länge).


Avslutar med en riktigt nördigt skämt:

Inga kommentarer: