torsdag 12 januari 2012

Åh nej, någon försöker nyansera bilden av videovåld!

I DN Debatt idag anklagar tre forskare vid Karolinska Institutet Statens Medieråd för att ge en alltför nyanserad bild av hur våldsamma datorspel (VS) påverkar aggressivt beteende hos spelarna. Det är i alla fall den uppfattningen jag får när jag läst deras debattartikel, Medierådets svar, samt inledningen och sammanfattningen av rapporten (finns i sin helhet här).

Det jag sett av rapporten tycker jag, ur ett metodologiskt perspektiv är vettigt. Man påpekar alltså att det inte går att visa att det är just spelandet av VS om gör att en person blir aggressiv/begår våldsamma handlingar eller ej. Istället visar de studier som Medierådet gått igenom att de studier som tar hänsyn till om personerna har tidigare aggressiva tendenser, social bakgrund (kön, anyone? "Nej, det glömde vi! Är ju ändå bara killars som spelar"), etcetera INTE påvisar något ORSAKSSAMBAND mellan VS och aggression. Medierådet utesluter inte heller att något sådant samband finns, men visar att det i de flesta fall kan förklaras av andra saker (= inte ett orsakssamband) eller att det är personer med annan problematik som begår aggressiva handlingar efter att ha spelat Postal.  Det jag kan klaga på är att de inte verkar ha tagit hänsyn till hur omfattande varje studie är, men de kanske kommer senare.

Vad är då problemet? För mig, som inte forskar på något mer prefixet neuro-, så ser det bara ut som att KI-gänget är sura för att någon ifrågasätter deras forskningsresultat. Jag har inte läst någon av deras originalpublikationer, men Predrag Petrovic framstår som  aningen tendentiös i den här artikeln i Aftonbladet. Allt från moraluppfattning till empati-impulser kan komma att påverkas. Kan, ja. Det kan säkert matsmältningssystemet också, om man bara letar.

Om de nu är så säkra på sin sak, då kan de väl argumentera för varför de studierna som inte visar på ett samband är felaktiga? Eller irrelevanta? Dessutom är det lustigt att klaga på att man inte Medirådet inte tillräckligt undersöker hur VS:andet påverkar hjärnan på lång sikt. Nej, det kan ju ingen veta eftersom de bara funnits under en begränsad tid!

Avslutningsvs försöker Team KI med lite klassisk guilt-by-association: "starka komersiella krafter" bakom dataspelen. Javisst, men Medierådet får sina pengar direkt från staten. Vilka finansierar KI:s forskning? Jag gissar på att vi hittar en del "starka komersiella krafter" där också. (Alla konspirationsteoretiker vet ju att läkemedelbolag = värre än Illuminati). (Med det inte sagt att just Olsson, Petrovic och Ingvar är finansierade av läkemedelbolag, men innan man påstår att komersiella krafter står bakom forskningsresultat får man ha mer på fötterna än så).

Sammanfattnigsvis: Överlägsen seger, Medierådet. Forskning är inte dålig för att den inte håller med vad just du tycker. Det kan vi väl alla hålla med om?

1 kommentar:

Helen sa...

Och varför får KI-gubbarna så mycket utrymme? De försökte säga exakt samma sak 2010: http://www.dn.se/debatt/dataspelsvald-minskar-ungas-formaga-till-empati

Den artikeln fick hård kritik av datorspelsforkare och Orvar Säfström!

http://www.dn.se/debatt/dold-kulturkritik-i-debatten--om-spelvald

"ett överdrivet och ogrundat fokus på datorspelsvåld distraherar samhället från att se betydligt viktigare orsaker till aggressivitet såsom fattigdom, depression, våld i familjen etcetera."

Susanne Möller skriver bra om det här idag också: http://www.dn.se/blogg/spelblogg/2012/01/12/vi-tar-det-val-en-vanda-till/