söndag 21 september 2014

Problemet med professorer (och debattartiklar)

So Called Science gamla favorit Mats Alvesson har återigen fått utrymme av DN debatt att marknadsföra sin nya bok och ägnar några spalter åt att driva frågan om färre borde släppas in på högskolan. Vilket man för all del kan tycka. Han tycker att vi inte kan ha ett samhälle där stora, överutbildade grupper "inte bidrar till produktionen". Bland dem som inte bidrar till produktionen räknar han lärare (Vilket man för all del kan tycka (eller? nationalekonomer, hjälp mig här!)). Sig själv alltså, eftersom han är professor.  Till andra som inte bidrar till produktionen räknar han de som sysslar management och marknadsföring, planerande, pratande, i stort sett all samhällsvetenskap. Sig själv igen, alltså,  och i synnerhet sig själv eftersom han är företagsekonom. Han vill alltså avskaffa sig själv, för att få en fin och prydlig "pyramidstruktur" på samhället igen. Kanske om du går först, Alvesson?

(Att han sedan kryddat upp lite hederligt gammalt klassförakt med några nypor kunskapsförakt är inte lika roligt att raljera över, för det är bara ledsamt och obehagligt.)

5 kommentarer:

Anonym sa...

Antar att du känner dig träffad

Anonym sa...

Surt sa räven...

S. sa...

Inte särskilt faktiskt. Mest intressant hur han kan missa att han själv i allra högsta grad är en del av problemet han beskriver.

Anonym sa...

Och det kan man inte göra därför att alla handlar bara efter egenintresse? Tänka sig...

S. sa...

Anonym nr 3 (eller 1 eller 2?): jag förstår inte riktigt vad du menar. Du får gärna utveckla.