onsdag 12 september 2012

Företagsekonomi? Skulle det vara vetenskap?

Jag undrar om vi egentligen borde flytta företagsekonomi till gymnasiet istället? De flesta jobb som studenterna får efter att ha gått där kräver egentligen inte högskolekompetens, det är bara ett påhitt för att rättfärdiga dessa svaga examina. Förr i tiden gjordes deras jobb av gymnasieekonomer och det gick hur bra som helst!

Vi kan börja med att ta en titt på vilka kurser som ges inom företagsekonomiska institutionen på ett av Sveriges mest anrika universitet: Management consulting? Trodde det var något man kommit på för Percy Nilegård skulle ha något att göra. Och Entrepreneurship, det kan väl folk göra på fritiden?

Forskning i företagsekonomi är mest hitte-på för att höja ämnets status. Hur forskar man egentligen på marknadsföring? Antingen funkar väl en kampanj eller inte? Och varför den funkar eller inte funkar vet nog en psykolog bäst. Och redovisning, det handlar väl bara om plus och minus? Reglerna lämnar vi åt juristerna!

Sedan är min erfaranhet av förtagsekonomi-studentet att dessa ser sig mer som kunder än några andra studenter på universitet. De blir väldigt missnöjda när de inte klarar sina tentor, och vad ska man göra? Deras heminstitution klagar om vi inte släpper igenom tillräckligt många. Vi måste ha högre genomströmning, säger de, utan att tänka på kvalitén.

Däremot är det ju kul att en sur professor i nämnda ämne får använda DN Debatt för att marknadsföra sin bok!  Extra kul är det att han verkligen tagit sig tid till att sätta sig in i vad olika nyare forskningsområden handlar om, eller vad man egentligen sysslar med på de konstnärliga högskolorna. Högskolan behöver granskas, börja med företagsekonomi!